Scopul misiunii era de a realiza fotografii şi experimente.

Proiectul a fost realizat de guvernul israelian alături de o companie privată. De altfel, premierul Benjamin Netanyahu a fost prezent în sala de la centrul de control al misiunii, din apropiere de Tel Aviv, în care a fost urmărită călătoria sondei. El a declarat că speră ca a doua încercare să fie un succes și a spus că se gândește serios să investească într-un program spațial.

Trei ţări au reuşit până acum aselenizarea: Statele Unite, Rusia şi China.

Misiunea israeliană a costat în jur de 100 de milioane de dolari şi era destinată să deschidă calea pentru viitoare explorări lunare low-cost, scrie Digi24. Sonda, care semăna cu un imens păianjen cu cinci picioare, a fost lansată la 22 februarie de la baza americană Cap Canaveral în Florida. Motorul de 585 de kilograme a fost trimis în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a firmei americane SpaceX, care aparţine antreprenorului Elon Musk.

Sonda a efectuat mai multe orbite eliptice în jurul Pământului înainte de a se îndrepta către Lună, unde sosirea era prevăzută pentru 11 aprilie.

A fost prima sondă dezvoltată de o organizaţie israeliană privată, SpaceIL, în parteneriat cu societatea aerospaţială Israeli Aerospace Industries (IAI), una dintre cele mai mari companii din industria de apărare israeliană.

„Nu am ajuns la destinație, dar am avut o frumoasă încercare”, a declarat omul de afaceri Morris Khan, filantropul care finanțat cu 40 de milioane de dolari dezvoltarea proiectului.